Η Γοητεία του Διαμαντιού

Το κάθε διαμάντι έχει την γοητεία του με την σπιρτάδα και την λάμψη του. Δεν υπάρχουν δύο ίδια διαμάντια στον κόσμο και έτσι πάντα διαλέγετε κάτι μοναδικό.

Το να έχεις γνώσεις πάνω στο διαμάντι είναι τέχνη. Για αυτόν τον λόγω παρακάτω σας εξηγούμε μερικά από τα βασικά στοιχεία ενός διαμαντιού για να σας βοηθήσουμε να διαλέξετε το κατάλληλο διαμάντι για εσάς . Ταξιδέψετε στον κόσμο μας και μάθετε λίγο από την τέχνη μας.

Πρώτα πρέπει κανείς να διαλέξει το σχήμα (Shape and Cutting Style) που τον ενδιαφέρει. Το πιο δημοφιλής σχήμα είναι το στρόγγυλο μπριγιάν (Round Brilliant) και θεωρείτε το καλύτερο σχήμα για να επιδεικνύει σπιρτάδα και λάμψη. Παρακάτω μπορείτε να δείτε όλα τα σχήματα ενός διαμαντίου:

Diamond Cuts

Τα πιο βασικά στοιχεία ενός διαμαντιού για την αξιολόγηση της ποιότητας της είναι τα 4Cs:
COLOR: ΤΟ ΧΡΩΜΑ, CLARITY: Η ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ, CUT: Η ΚΟΠΗ, CARAT WEIGHT: ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΟΥ

ΤΟ ΧΡΩΜΑ:
Είναι κοινός αποδεκτό παγκοσμίως να προσδιορίζετε το χρώμα ενός διαμαντιού από το D εως το Ζ. Το D θεωρείτε COLORLESS (άχρωμο) ενώ το Z θεωρείτε LIGHT (πως έχει χρώμα). Όσο πιο άχρωμο είναι ένα διαμάντι τόσο υψηλότερη θεωρείτε η αξία του.

Η ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ:
Η κλίμακα καθαρότητας περιλαμβάνει έντεκα κατηγορίες που ξεκινούν από FLAWLESS (δηλαδή χωρίς ψεγάδι εσωτερικά και εξωτερικά) εως κα Ι3 (δηλαδή σημάδια που εντοπίζονται εύκολα χωρίς μεγεθυντικό φακό). Το να αξιολόγηση κανείς την καθαρότητα ενός διαμαντιού ένας ειδικός πρέπει να καθορίσει τον αριθμό, μέγεθος, φύση και τοποθεσία του ψεγαδιού. Κανένα διαμάντι δεν μπορεί να είναι εντελώς καθαρό, αλλά όσο πιο πολύ πλησιάζει, τόσο ανεβαίνει η αξία του.

Η ΚΟΠΗ :
Τα διαμάντια έχουν την ικανότητα να εκπέμπουν και να ακτινοβολούν το φως που περνά από μέσα τους. Το κόψιμο είναι ένας ενδεικτικός τρόπος να βαθμολογήσουμε πόσο καλά το διαμάντι αλληλοεπιδρά με το φως. Υπάρχουν πέντε κλίμακες για βαθμολογήσουμε την κοπή ενός διαμαντιού ξεκινώντας από EXCELLENT (ΑΡΙΣΤΗ) και τελειώνοντας με POOR (ΦΤΩXO). ‘Οσο καλύτερα κομμένο είναι το διαμάντι, τόσο πιο λαμπερό είναι.

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΟΥ :
Το καράτι μετρά το βάρος ενός διαμαντιού. ‘Ένα καράτι έχει 100 ‘εκατοστά’. Αν το διαμάντι είναι κάτω από ένα καράτι, τότε το διαμάντι λέγετε π.χ. 0,25 του καρατιού εκατοστά (0,25ct). Αν όμως το διαμάντι είναι πάνω από ένα καράτι λέγετε π.χ. ένα καράτι και δέκα εκατοστά (1,10ct).
Όταν όλα είναι ίδια σε ένα διαμάντι (χρώμα, κόψιμο, καθαρότητα) το διαμάντι έχει περισσότερη αξία με αυξημένο βάρος διαμαντιού γιατί τα μεγαλύτερα διαμάντια είναι πιο σπάνια και πιο ελκυστικά.